د ساختماني خوندیتوب په برخه کې د انجینرانو رول لوړول: فرصتونه او خنډونه (د سلام علمي مجله, 2022)
یو شمیر فاکتورونه د انجینرۍ او ساختماني متخصصینو ته وړاندیز کوي ترڅو په ساختماني خوندیتوب کې د ډیزاینر رول ډیر کړي. ساختماني انجینر کولی شي د  اوسني دود او عمل سره د پاتې کیدو پرځای د پنځو لارو چارو په مختلف ډول تمرین کولو سره د ساختماني کارګرانو خوندیتوب کې مرسته وکړي. پنځه دندې عبارت دي له: د ډیزاینونو بیاکتنه، د ډیزاین اسنادو جوړول، د مالک سره د ساختماني پیرودلو په برخه کې مرسته، د سپارلو بیاکتنه، او د کار د پرمختګ څخه لیدنه کول. لیکن، د لویو خنډونو څلور سیټونه کولای شي د ډیزاینرانو مخه ونیسي چې د دې دندو له لارې د کارګرانو خوندیتوب زیات کړي: د خوندیتوب تخصص نشتوالی، د ساختماني پروسو د پوهیدو نشتوالی، د قرارداد ځانګړي شرایط، او مسلکي فیسونه. د دې خنډونو د کمولو لپاره احتمالي لارې وړاندیز شوي. ځینې مقررات لکه د انګلستان مقررات چې انجینرانو ته د خوندیتوب لپاره ډیزاین کولو ته اړتیا لري پدې څیړنه کې لنډیز شوي دي ، اوپدي بحث کې دا هم لنډیز شوي چې د متحده ایالاتو لپاره ورته مقررات مناسب نه دي.
Keywords: ساختماني صنعت; د ډیزاین معیارونه; خوندیتوب; مقررات