(untitled) (د سلام علمي مجله, 2024)
پیشرفت‌های تکنالوژیکیِ امروزی در زندگی بشر به‌گونهی چشمگیری توسعه یافته که مجموعهی زیادی از امورات انسانها به آن مربوط گردیده است؛ چنانکه ناگزیر باید با آن کنار آمد و در جهت ایجاد سهولت‌های زندگی از آن بهره گرفت. یکی از مظاهر برجستۀ این تحول و پیشرفت، متاورس است. در این مقاله، ما به بررسی این پدیده و پلتفورم جدید ایجاد شدهِ تحت قالب متاورس خواهیم پرداخت. هدف این تحقیق، بررسی ماهیت و چیستی متاورس با مطالعه ابعاد حقوقی آن است که شامل تسری احکام موجود و امور حقوقی لازم در این زمینه می‌شود. تلاش می‌شود تا به مهم‌ترین پرسش‌های مطرح‌شده در این حوزه پاسخ داده شود: اینکه متاورس چیست؟، معاملات حقوقی در این فضا چه اثراتی دارند؟، آواتار چیست و دارای چگونه شخصیتی (مستقل یا وابسته) میباشد؟، قوانین حاکم در این فضا چی است و چگونه عمل می‌کند؟ و سایر پرسش‌هایی که به‌طور ضمنی مطرح و در این تحقیق به شکل کلی مورد بررسی قرار خواهند گرفت. این تحقیق به‌طور دقیق مسائل مطروحه را بررسی کرده و تلاش می‌کند روشن سازد که چگونه می‌توان به‌صورت قانونی و مشروع با پدیده‌های نوظهور همانند متاورس تعامل کرد. روش بحث در این تحقیق مبتنی بر مطالعه، بررسی و تطبیق مسائل حقوقی دنیای حقیقی با دنیای مجازی (دو‌بعدی و سه‌بعدی) است. این تحقیق بر اساس مطالعات و منابع موجود انجام می‌شود، هرچند که منابع عمیق و قطعی در این زمینه هنوز هم محدود هستند. در این تحقیق، ابتدا به بیان ماهیت و چیستی متاورس پرداخته شده و سپس چالش‌های حقوقی و فقهی آن آشکار خواهد شد. هدف نهایی نیز ارائه پیشنهادات علمی و عملی در این حوزه است تا بتوانیم به درک بهتر و تدوین مقررات مناسبتر برای فضای متاورس داشته باشیم.