(untitled) (Salam International Academic Journal, 2012)
په دی برخه کی لیکوال كوښښ کړی چی هغه لرليد، عقیده او يا هم اررښتونه به ګوته گړي چی غربی تمدن پری ولاړ دی، دا په حقیقت کی یو الحادي عقيده ده، دا عقیده او تصور د غربي تمدن به ټولو انجازاتو اغيزه لړي. چی لنډیز یی د دری بنسټیزو عناصرو په اړه ددی تمدن د دریځ په ضمن کی وړاندی شوی دی، د الله په اړه ددی تمدن دریځ د (ټولو معتقداتو لنډیز دا دي چي دا نړی به بشپړه توګه د الله د تسلط او حاکمیت څخه آزاده نړی ده، ددی سره د الله کار نشته دا باید انسان د خپل عقل به بنسټ باندی اداره کړي) د مادی او طبیعت به اړه د غربي تمدن دریځ (چی لنډیز یی دا دی چی دا کائنات او طبیعت په خپل وجود او به خپل سیر کی کوم ما ورائی موجود ته محتاج نه دی دا پخپله منځ ته راغلی او د طبیعی قوانینو سره سم پخپله ځان اداره کوي) د انسان په اړه د غربي تمدن دريځ چي لنډیز یی دا دی چی انسان یا خو د غرب د یو لر فلسفو له نظره باید د الله ځای ونیسی چی په دی توګه د الوهيت عقيده له منځه یوسی او یا هم په بشپره د مادی او طبیعت جزء او برخه وكرځي چی د نورو طبيعي توکو سره هیڅ ډول توپیر نه لري او نه یی د وجود لپاره کوم هدف او غرض او غايت شته په دی هم هغه تول قوانین د تطبيق وړ دی چی د طبیعت به نورو توكو تطبيقيړي، دا د جا د عبادت لپاره نه دی پیدا شوی لکه آسمانی ادیان چی وایی له دی وروسته ليکوال کوښښ کړی چی یو لر هغه ځانگرتیاوی په گوته کړي چی ددی لرلید او عقیدی به نتیجه کی به غربی تولنه کی راپیدا شوي دي، او په خاتمه کی یی ددی تمدن سره د تعامل په درسته منهج او تگلاری خبره کری.