بررسی عوامل مهاجرت افغانها به کشورهای جهان مطالعه موردی کشور ایران و اثرات سوء آن (Salam International Academic Journal, 2025)
مهاجرت یک پدیده اجتماعی بوده که ریشه در عوامل مختلفی داشته، اینکه یک عمل غیر انتخابی و اختیاری بوده، عوامل آن عبارت از مشکلات و چالشهای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، امنیتی و فرهنگی سبب شده که مهاجرت صورت گیرد. اینکه کدام عوامل در گذشته ها سبب مهاجرت افغانها به کشورهای مختلف جهان به خصوص کشور ایران شده، همانا موجودیت فقر، بیکاری، جنگها، نا امنی، بی برنامه بودن دولتها، خشکسالی و آفات طبیعی، سطح بیشتر بیسوادی مردم و رشد بیرویه نفوس، تشویق و ترغیب جوانان توسط افراد فریبکار مانند قاچاقبران انسانی و خویشاوندان و دوستان ناسالم، درگیری و اختلافات خانوادهگی، مصارف گذاف ازدواج، حاکمیت رسوم ناپسند و نامعقول، موجودیت طبقات اجتماعی جامعه، عدم برنامههای اشتغالزایی و سرمایه گذاری توسط دولتها، عدم تطبیق قانون اقتصادی اسلام در نظامهای قبلی، موجودیت فساد اداری و اختلاس، عدم توجه لازم به تقویت و سرمایهگذاری در سکتور زراعتی کشور، عدم سرمایهگذاری در منابع معدنی و استخراج آن، مشکلات سیستم تعلیمی و تحصیلی کشور در بازار کار، نبود برنامهها برای رشد اقتصادی، حاکمیت تنبلی و ترک سعی و کوشش مردم، تحریم اقتصادی جهان غرب، مسدود بودن سرمایه ملی کشور در بانکهای جهانی و سایر عوامل دیگر سبب شده که موضوع مهاجرت افغانها شدت بیشتری بگیرد.هدف این تحقیق عبارت از بررسی عوامل مهاجرت افغانها به کشورهای جهان با مطالعه موردی کشور ایران و اثرات سوء آن میباشد، که کدام عوامل و انگیزهها سبب مهاجرت افغانها به کشورهای مختلف به خصوص کشور ایران شده و دارای کدام اثرات و نتایج نامطلوب میباشد به آن پرداخته شده است. اهمیت تحقیق آن است که توسط این گونه پژوهشها دریافت میشود تا عوامل و ریشه اصلی مهاجرت افغانها به کشورهای مختلف به خصوص کشور ایران مطالعه شود و اثرات سوء آن مطرح گردد. شیوه پژوهش به شکل کیفی بوده و به گونه تحلیلی و توصیفی بیان شده و جمع آوری منابع آن از کتب، مقالات علمی، استفاده از سایتهای انترنتی، تحلیل مشاهده عینی محقق از محیط و شرایط میباشد، نتایج تحقیق این را نشان میدهد که عوامل و انگیزههای مختلفی سبب مهاجرت افغانها به کشور ایران شده که از جمله مهم آن عبارت از فقر، بیکاری، جنگ، نا امنی، مشکلات اقتصادی، اجتماعی وغیره سبب گردیده تا جریان مهاجرت افغانها به ایران، طی سالها دوام یابد و اثرات نامطلوبی از خود بجا گذارد.