وجود جاذبه‌های زندگی در خارج و نقش آن در مهاجرت‌ها (Salam International Academic Journal, 2025)
مقالۀ حاضر به تحلیل جاذبه‌های زندگی در خارج از کشور و نقش آن‌ها در پدیدۀ مهاجرت شهروندان افغانستان پرداخته است. این پژوهش با روش کمی از نوع توصیفی–پیمایشی انجام شده و داده‌های آن از طریق توزیع پرسش‌نامۀآنلاین با استفاده از  Google Forms)) میان ۹۰ تن، شامل ۴۵ نفر در داخل و ۴۵ نفر در خارج از کشور، گردآوری شده است. حجم نمونه با استفاده از فرمول شوماخر و لومگز تعیین گردیده و تحلیل داده‌ها با بهره‌گیری از نرم‌افزار SPSS و آزمون توزیع فراوانی صورت گرفته است. یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد که عوامل دافعه مانند بیکاری، فقر، کمبود دسترسی به آموزش و تحصیلات و فقدان امنیت روانی و جانی در کشور مبدأ از مهم‌ترین دلایل مهاجرت نشان داده شده است. در مقابل، جاذبه‌هایی نظیر فرصت‌های شغلی مناسب، امکان رشد و ترقی، دسترسی به تحصیلات عالی با هزینۀ مناسب، امکانات رفاهی و وجود ساختارهای قانونی و منظم در کشورهای مقصد، موجب تشویق مهاجرت شده‌اند. در پایان، بر اساس نتایج به‌دست‌آمده، پیشنهاداتی عملی به‌منظور کاهش مهاجرت افغان‌ها ارائه گردیده است که اجرای آن‌ها توسط امارت اسلامی افغانستان، می‌تواند در مدیریت این پدیده مؤثر واقع شود.