تحلیل جامعه‌شناختی نقش رسانه‌های نوین در کاهش گرایش به مهاجرت‌های غیرقانونی جوانان افغانستان (Salam International Academic Journal, 2025)
این مطالعه علمی به تحلیل جامعه‌شناختی نقش رسانه‌های نوین در کاهش گرایش جوانان افغانستان به مهاجرت‌های غیرقانونی پرداخته است. با توجه به افزایش روزافزون مهاجرت‌های غیرقانونی ناشی از عواملی مانند فقر، بیکاری وغیره...، این پدیده پیامدهای گسترده‌ای برای جامعه افغانستان و کشورهای مقصد به همراه داشته است. تحقیق حاضر به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده و با بهره‌گیری از رویکردهای ترکیبی (کیفی و کمی)، تأثیر رسانه‌های نوین را در آگاهی‌بخشی، تغییر نگرش و کاهش تمایل به مهاجرت‌های غیرقانونی بررسی کرده است. جامعه آماری این مطالعه، شهروندان افغانستان بوده و نمونه‌گیری به‌صورت هدفمند انجام شده است. داده‌های تحقیق از طریق پرسشنامه و مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته گردآوری شده است. تحلیل داده‌های کمی با استفاده از نرم‌افزار SPSS و داده‌های کیفی با رویکرد تحلیل مضمون و نظریه زمینه‌ای (گراندد تئوری) از طریق نرم‌افزار MAXQDA صورت گرفته است .یافته‌های این تحقیق نشان می‌دهد که رسانه‌های نوین با ارائه اطلاعات شفاف و روایت‌های واقعی از خطرات مهاجرت غیرقانونی، تأثیر بسزایی در تغییر دیدگاه و تصمیم‌گیری آگاهانه جوانان داشته‌اند. بااین‌حال، انتشار اطلاعات نادرست و تبلیغات اغواکننده از سوی قاچاقچیان انسان، به‌عنوان یکی از چالش‌های اصلی در این حوزه شناسایی شده است. این مطالعه پیشنهاد می‌کند که افزایش آگاهی‌بخشی از طریق رسانه‌های نوین، ایجاد فرصت‌های شغلی و مهارت‌آموزی، و تقویت نظام حقوقی و نظارت‌های مرزی می‌تواند به کاهش گرایش جوانان به مهاجرت‌های غیرقانونی و مدیریت مؤثرتر این بحران کمک کند.