(untitled) (Salam International Academic Journal, 2025)
مهاجرت پدیده‌ای است که اکثرأ کشورهای در حال توسعه را به مبارزه طلبیده و کشور افغانستان نیز به‌عنوان کشوری از کشورهای در حال توسعه در ابعاد مختلف از آن متأثر گردیده است. تحقیق حاضر به هدف تبیین پیامدهای مهاجرت شامل: پیامدهای اقتصادی، تعلیمی، اجتماعی و فرهنگی مهاجرت و ارائه راه‌کارهای آن برای مردم افغانستان انجام شده است. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، کیفی بوده و برای جمع‌آوری داده‌ها از مصاحبه باز استفاده شده و نیز روش تحقیق مورد استفاده در این تحقیق، روش تئوری زمینه‌ای یا گرندد تئوری بوده است. جامعه آماری تحقیق به اساس نمونه‌گیری هدفمند به تعداد ۳۰ نفر از اساتید پوهنتون هرات و پوهنتون‌های خصوصی ولایت هرات بوده و موعد زمانی آن زمستان سال ۱۴۰۳ می‌باشد. یافته‌های تحقیق نشان داد که پیامدهای مهاجرت شامل: اقتصادی، تعلیمی، اجتماعی و فرهنگی بوده دربرگیرنده‌ی جنبه‌های مثبت و منفی برای مردم افغانستان بوده، راه‌کارهای نظیر هدفمندسازی مهاجرت در سطح نظام از طریق سیاست‌گذاری‌های کلان کشوری، بهره‌گیری از مهاجرت به‌عنوان عامل تأثیرگذار بر رشد اقتصادی، آموزش و ارتقاء مهارت‌های شغلی، معیاری‌سازی نصاب آموزشی در مطابقت با نیازهای بازار کار، فراهم‌سازی شرایط جاذب مهاجرت بالعکس، تقویت خدمات اجتماعی، تقویت همبستگی اجتماعی، آموزش و بومی‌سازی تنوع و کثرت‌گرایی، حمایت از دسترسی مهاجران به آموزش‌های روز در کشور مقصد، کمک در امر آموزش زبان، فراهم‌سازی زمینه‌های مثبت روانی و اجتماعی برای مهاجرین و تشویق به مشارکت فرهنگی و اجتماعی می‌تواند در زمینه کاهش پیامدهای منفی مهاجرت برای مردم افغانستان کارساز دانسته شده اقدامات عملی روی دست گرفته شود.