(untitled) (Salam International Academic Journal, 2025)
امروزه همه کشورها و جوامع بشری به نحوی با چالش مهاجرت مواجه هستند. مهاجرت به حیث عاملی که موجب تغییر و تحولات جمعیتی طولانی‌مدت می‌گردد، قادر به ایجاد نتایج سریع و کوتاه‌مدت در سطوح مختلف جامعه و کشورها است و بخصوص افغانستان که از چندین دهه به این‌سو بیشتر با این پدیده درگیر می‌باشد و از طرف دیگر در این زمینه تحقیقات کافی صورت نگرفته است. هدف این تحقیق این است که نقش عوامل اقتصادی و طبیعی در مهاجرت افغان‌ها به خارج از کشور را بررسی نموده و راه‌حل‌های ممکن برای آن ارائه نماید. این مطالعه با استفاده از روش کمی، پرسشنامه لیکرت پنج نقطه‌ای بالای 384 نفر در ولایت نیمروز انجام‌شده است. نتایج تحقیق نشان داد که عوامل اقتصادی و عوامل طبیعی با مهاجرت افغان‌ها به خارج رابطه مثبت و معنی‌داری داشته است. در پایان، این پژوهش با تحلیل عوامل اقتصادی و عوامل طبیعی، به درک عمیق‌تری از دلایل مهاجرت افغان‌ها به خارج از کشور دست یافته و پیشنهادهای عملی و راهکارهای مؤثری را برای سیاستگزاران دولتی و نهادهای ذی‌ربط ارائه کرده است.